uilogo Nyhetsbrev
Följ oss på: nlfb nltw
Nr 6 , 2014

Nato, idrott och politik, nytt nummer av Internationella Studier

Här på UI har Nato diskuterats flitigt den senaste tiden. Om du vill ta del av diskussionerna rekommenderas Jan Joel Anderssons artikel i Foreign Affairs med titeln: Nordic NATO - Why It's Time For Finland and Sweden to Join the Alliance. Läs också UI-forskaren Regina Karps UI Paper på temat "Military Capabilities and the Evolution of the Transatlantic Security Community".

Även i UI-bloggen har Nato diskuteras. Missa inte Anna Wieslanders inlägg: Från neutralitet till solidaritet: Att ge och ta emot militärt stöd. Den 26 maj anordnades också ett halvdagsseminarium om Nato som inleddes med internationella perspektiv på relationen Sverige-Nato från USA, Tyskland och Finland. Därefter följde en debatt om svenskt Nato-medlemskap. Seminarierna filmades och kommer att publiceras i UI Play inom kort.

vd2014_05_200pxSpelet om makten: När idrott blir politik
” Idrottsarrangemangen har kantats av skandaler och har knappast förbättrat bilden av Brasilien. Men det är möjligt att landet blivit lite mer demokratiskt på kuppen.”

Senaste numret av Världspolitikens Dagsfrågor handlar om Idrott och politik. Robin Söderberg beskriver där bland annat hur Qatar satsar på fotboll för att skaffa sig politiskt inflytande. Han skärskådar även andra länders motiv för att ta på sig värdskapet för ett OS eller ett VM. Beställ skriften i butiken på ui.se eller digitalt via qiozk.

Idrott och politik är också temat för ett seminarium på UI i Stockholm den 4 juni. Anmäl dig via länken ovan eller titta på diskussionen i efterhand i UI Play.  

Nytt nummer av Internationella Studier - Tema: Mellanöstern i baklås
För tre år sedan möttes den arabiska våren med förhoppningar om demokrati och frigörelse. I dag vet vi att det inte blev så. Samtidigt har förhandlingarna mellan Israel och Palestina återigen strandat. Är varje positiv ansats i regionen dömd att misslyckas och i så fall varför? Numret innehåller också en analys av Putin 3.0, en värdenas president med fokus på ideologi. Beställ tidskriften i butiken på ui.se eller digitalt via qiozk.

Himmelska Fridens Torg: 25 år senare
Natten till den 4 juni 1989 krossade kinesisk militär demokratirörelsen i Peking. UI:s forskare Johan Lagerkvist berättar i sin bok Tiananmen redux - Den bortglömda massakern som förändrade världen om vad som hände den dramatiska Pekingvåren, och hur händelserna påverkar oss än idag. Johan Lagerkvist har också skrivit artiklar i ämnet på DN Kultur: Så förändrades vår värld av våren i Peking för 25 år sedan och Så tvingade Kinas ledare fram massakern i Peking.

Den 5 juni berättar Johan Lagerkvist om sin bok i ett seminarium på UI med titeln Himmelska Fridens Torg: 25 år senare. Anmäl dig på ui.se! 

UI har fått forskningsfinansiering till projekt om globala energifrågor
Forskningsprojektet ”Energistyrning i en globaliserad omvärld” kommer att pågå i drygt två år och finansieras av Energimyndigheten. Projektet leds av UI:s Gunilla Reischl och genomförs i samverkan med forskare vid Norska utrikespolitiska institutet (NUPI).

Nytt i UI-bloggen:
26 maj | Assad tar hem spelet
23 maj | Ojämn förbättring av världshälsan
22 maj | Samarbete och rivalitet i Asien
21 maj | Informella koder påverkar beslut i EU
20 maj | Indiens kvinnor – en röst att räkna med
19 maj | Malariabekämpning - ett delat ansvar
16 maj | Maktskifte åt höger i Indien
15 maj | Fortsatta balansgångar i EU-integrationen
13 maj | Från neutralitet till solidaritet: Att ge och ta emot militärt stöd
12 maj | Yttrandefrihetens pris
  9 maj | Oviss framtid för Syrien

484x134_Jubileumskonferens-nyhetsbrev

Evenemang
Kommande evenemang
 
Tidigare evenemang - finns nu i UI Play:
Diplomat - yrke i förändring?
Indien idag och imorgon
Del 1 Gymnasiedag: Nordafrika efter den arabiska våren
Del 2 Gymnasiedag: Konflikthantering
Del 3 Gymnasiedag: Hälsobistånd
Foreign Policy and Fiction
Franciskus: En påve för den globala eran?
 
 

Forskning
nlside
UI:S NYHETSBREV PUBLICeras av Utrikespolitiska institutet (UI).
Besöksadress: DROTTNING KRISTINAS VÄG 37, STOCKHOLM.
Postadress: BOX 27 035, 102 51 STOCKHOLM
Telefon: +46 8 511 768 05 | Telefax: + 46 8 511 768 99 | HEmsida: WWW.UI.SE
nl75