uilogo
Utrikes
magasinet
Följ oss på: nlfb nltw
Nr 2, 2016

Redaktören tipsar
Vilken politik är mest verkningsfull mot Rysslands krigföring? Diana Janse, utrikespolitisk rådgivare hos moderatledaren Anna Kinberg Batra, fortsätter en diskussion som tidigare förts av andra skribenter i Utrikesmagasinet. Läs också om hur EU blivit allt mer ostyrbart efter det senaste handelshaveriet gentemot Kanada, om vad som krävs i Irak efter det att IS besegrats i Mosul och om Tysklands stora omställning till förnybar energi.

Ukrainas sak är också vår

Diana Janse (framifrån) edannie redDiana Janse håller inte med Hans Blix, som vill att sanktioner mot Ryssland ersätts med dialog och handel. Om inte Ryssland får betala priset för sitt destruktiva agerande på den internationella arenan ­– i Ukraina och Syrien ­ ­– tvingas någon annan betalanotan, förr eller senare, hävdar hon. Ju längre Ryssland kommer undan med sitt agerande, desto högre riskerar den notan att bli, skriver hon i sin krönika.


Vallonien och den europeiska (o)ordningen

Björn Fägersten (via LinkedIn) edannieDet går ett spöke genom Europa – missnöjets spöke. Så beskriver UI:s programchef Björn Fägersten stämningsläget i EU efter Valloniens veto mot unionens handelsavtal med Kanada. För inte så länge sedan var EU:s handelspolitik ett relativt fredat politikområde. Men nu fogas även handelspolitiken till missnöjets självuppfyllande profetia. Europas självskadebeteende skakar själva grunderna för den ordning som EU och européerna själva är beroende av. 

Tyskland visar väg till grönare tillväxt

vinkraftverk-2 tyskland edannieInget land har knäckt hela koden för hur man skapar ”grön tillväxt”, men Tyskland har genom sin stora omställning till förnyelsebar energi, Energiewende, kommit längre än de flesta. På minussidan märks en långsam avveckling av gamla kolkraftverk. Men på pluskontot har Tyskland lyckats överträffa de flesta jämförbara länder i fråga om utsläppsminskningar och förnybar energiproduktion. Och viktigast av allt:Tyskland visar att det går att åstadkomma omfattande strukturförändringar på relativt kort tid för att skapa grönare tillväxt, skriver Kajsa Borgnäs, forskare i Berlin.

Kan befrielsen av Mosul rädda Irak? 


Haider al-Abadi_shutterstock edannieOffensiven mot IS-fästet Mosul pågår från kurdiska peshmerga och irakiska armén med hjälp av internationell uppbackning, däribland svenska militära rådgivare. Det kan betyda slutet för IS skräckvälde. Men politiken efter befrielsen av Iraks näst största stad är lika viktig som den militära segern. I och med slaget om Mosul har Abadis regering i Bagdad  chansen att gå in för en sundare politik där också sunniaraberna inkluderas, påpekar Joel Ahlberg, Irakexpert på Folke Bernadotteakademin. Kommer ledarna i Bagdad att ta den chansen?

Missa inte:

Sverige bör satsa mer på fredens diplomati
Det skriver Peter Wallensteen och Isak Svensson, båda professorer i freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet.

Konflikten Palestina - Israel fatalt misslyckande för FN
Said Mahmoudi, professor i internationell rätt, reder ut vad folkrätten säger om Israel och Palestina, nästan 70 år efter FN:s delningsplan.


Evenemang

Kommande evenemang: 

2016-11-08 | 25 Years After the Fall of the USSR: Developments in the Eastern Partnership Countries
2016-11-15 | Krig och fred i delade städer
2016-11-16 | Japan and the Changing Global Aid Architecture

nlside
Utrikesmagasinets NYHETSBREV PUBLICeras av Utrikespolitiska institutet (UI)
Besöksadress: DROTTNING KRISTINAS VÄG 37, STOCKHOLM.
Postadress: BOX 27 035, 102 51 STOCKHOLM
Ansvarig redaktör: Bitte Hammargren, Telefon: +46 8 511 768 43
HEmsida: WWW.Utrikesmagasinet.se Twitter @Utrikesmagasin
nl75